Yleistä

Kansallispuisto Hossaan satavuotisen Suomen kunniaksi.

Ympäristöministeriö

Yle Luonto etsi kesän 2014 parasta luontokohdetta. Finalistit valitsi Ylen luontotoimituksesta valittu raati. Lukijat äänestivät kuuden finalistin joukosta Hossan.

Yle/Luontokohde

Hossa on Vuoden Retkikohde 2011. Suomussalmella sijaitseva Hossan retkeilyalue on valittu vuoden retkikohteeksi. Hossa valikoitui yleisöäänestyksen voittajaksi kymmenen ehdokkaan joukosta.

Yle/Paras retkikohde

Hossan matkailuyrittäjien ylläpitämä sivu tarjoaa kiinteässä paketissa majoitukset Hossan alueella.

Hossan sivut

Sivuilta löytyy automaattiset havainnot Suomen ja lähialuiden seismisistä tapahtumistia. Löytää myös ihmisen aiheuttamat toiminnat sekä maajäristykset.

Helsingin yliopisto

Tänään

Aurinko nousee Hossassa 03:05 ja laskee 22:51
Lämpötila on 10 °C ja kosteus on 18 %.
Sade on 0 mm ja ilmanpaine on 1015.31 hPa.
2024-05-20 18:35:00

Hossa on Suomussalmen kunnan pohjoisosassa oleva kylä. Hossassa on paljon järviä ja hyvät kalavedet. Hossassa toimii useita matkailualan yrityksiä. Alueella on myös Hossan kansallispuisto. Hossan luonto on monipuolista ja vaihtelevaa. Alueella on paljon pieniä järviä ja soita ja lyhyitä jokia ja puroja. Kaikkiaan järviä ja lampia on alueella noin 130 kappaletta. Järviä ja lampia erottavat toisistaan useat harjut. Hossan kansallispuisto avattiin 17.6.2017

Hossan tunnetuimpia nähtävyyksiä puhtaan luonnon lisäksi ovat,

Viimeisin arvio Hossa sanan merkityksestä tulee saamelaisperäisestä sanasta ' hoa'ssa', joka tarkoittaa kortetta. Lisäksi alueella on Huosiusjärvi ja Huosiharju, jonka epäilään olenvan kainuulais-vienalaisen perää 'huosie', joka tarkoittaa edelleen kangaskortetta.

Muuta infoa

Alueen luontokartta josta hakukentillä löytää kelkkailureitit, kalastuspaika sekä patikointipolut.

Luontokartta

Epävirallista säätilastoa vuodesta 2010 kesästä lähtien. Löytyy 80 asteen lämpotila eroa, jolloin keskiarvo on jään sulamispisteessä.

WeatherUnderground

Hossan retkelyalueella on noin 90 km edestä polkuverkostoa. Polut ovat pääosin helppokulkuisia ja kulkevat harju- ja järvimaisemissa.

Hossan polut

Patikointiretken alussa kannattaa tarkistaa vallitseva ja tulevan sään ennuste. Joskus saattavat olla oikeassakin.

Forecan ennusteet

Hossan vesitilanne. Pitkäaikainen tulvahuippu saavutettiin 15.5.2015, joka oli noin 60 cm korkeammalla kuin normaalisesti.

Ympäristöhallinto